Datare

Câți Ani are Bricheta ta Zippo ?

Zippo Bottom Stamp

 

Istoric Logo-ul Zippo

De la mijlocul anului 1950, brichetele Zippo au început să fie marcate cu anul fabricaţiei. Prima codificare presupunea folosirea punctelor, pentru a marca anii.

Datare ZIPPO
Între 1966 şi 1973, punctele au fost înlocuite cu linii verticale (|).

Între 1974 şi 1981, codul conţinea bare înclinate înainte (/).

Între 1982 şi iunie 1986, acestea au devenit bare înclinate înapoi ().

Din iulie 1986, firma a început să folosească grupuri de coduri care indicau atât anul, cât şi luna fabricaţiei. În partea de jos a brichetei, în stânga, precum şi în interior, era gravată o literă de la A la L, care desemna luna, după regula simplă A=ianuarie, B=februarie, C=martie… L=decembrie. În partea dreaptă, o cifră romană arăta anul în care bricheta fusese turnată, începând de la cifra II, care reprezenta anul 1986. Astfel, o brichetă gravată „B VII” era creată în luna februarie a anului 1991.

În anul 2001, Zippo Manufacturing Company a modificat din nou sistemul de codare, înlocuind cifrele romane cu cele arabe, datorită uşurinţei de folosire. În acest fel, marcajul „H 08” indică luna august 2008.

Coduri de identificare a bricheta Zippo Standard

Image

Coduri de identificare a bricheta Zippo Slim

Slim Lighter Date Codes

Neînţelegerea completă a sistemului de datare a unei brichete Zippo a dus la apariţia unui mit oarecum comic, conform căruia cu cât litera era mai apropiată de începutul alfabetului, cu atât bricheta era mai valoroasă. C era mai bună decât D, E, F şi aşa mai departe, iar A era cea mai „bună”, brichetele fabricate în luna ianuarie a fiecărui an devenind, mai multe ditaile zippo.com

×